AOPK uložila za poškození dřevin u železničního mostu směšnou pokutu

Při zfušované rekonstrukci ústeckého železničního mostu bylo Labe kontaminováno polychlorovanými bifenyly, na což nás muselo upozornit až Německo, které kontaminaci naměřilo. Následně Česká inspekce životního prostředí nařídila mimo jiné odtěžit kontaminovanou zeminu na obou březích Labe. Smlouva na odtěžení byla uzavřena se společností DEKONTA, a. s., která o sobě uvádí, že je „respektovanou společností poskytující komplexní služby v oblasti ochrany životního prostředí již více než 20 let“.

Při těžbě zeminy se společnosti DEKONTA podařilo přesekat kořeny a/nebo poškodit kmeny celkem 10 stromů. V rozhodnutí o pokutě, jejíž uložení jsme iniciovali, je uvedeno, že „rozsah újmy způsobené ochraně přírody a krajiny považuje Agentura za středně závažný“. Jak vysoká pokuta je dle AOPK za takový správní delikt adekvátní?

500 korun.

Ani náhrada nákladů řízení uložena nebyla, ačkoliv je to napříč sankčními řízeními standard.

Jednou z funkcí uložené sankce je i prevence. Pokud odborná společnost, které jsou známy správné postupy sanace, zvolí nejlevnější řešení za cenu takto směšné pokuty, je téměř jisté, že svůj postup nezmění a ke zbytečnému poškozování stromů bude docházet i nadále. Navíc jsme z AOPK museli rozhodnutí dolovat prostřednictvím zákona o právu na informace o životním prostředí, ačkoliv nás jako oznamovatele měla vyrozumět sama. Pro AOPK velký palec dolů.

Rozhodnutí AOPK o pokutě si můžete přečíst zde

 

AOPK uložila za poškození dřevin u železničního mostu směšnou pokutu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek