Pár slov ke změně stavebního zákona

Dnes nám do datové schránky dorazilo závazné stanovisko k zásahu do významného krajinného prvku. Přišlo nám trochu podivné, protože stanovovalo jen velmi obecné podmínky a prakticky nebylo odůvodněno. Zavolali jsme tedy úřednici, která ho zpracovávala. Řekla nám, že je nová, nikdo ji nezaškolil, kolegyně je nemocná, nikdy neslyšela o Nálezové databázi ochrany přírody a možná k ní ani nemají přístup.

Úmyslně neuvádíme konkrétní úřad, protože tento problém je obecný a necheme poškozovat jednu úřednici, která narozdíl od mnoha kolegů alespoň projevuje snahu doučit se nové věci a se spolky spolupracovat. Ve státní správě je bohužel obecně minimum odborníků na správných místech, a pokud už tam jsou, svoji práci nemají šanci stíhat – kupříkladu na jiném úřadu se musí pracovníci odboru životního prostředí vyjadřovat i k 20 záměrům denně, a to nad rámec své běžné práce. Asi si umíte představit, nakolik budou taková vyjádření skutečně chránit životní prostředí.

Poslanci včera schválili změnu stavebního zákona a zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou znemožnili spolkům účast ve stavebních řízeních. Zatímco nyní ještě můžeme (na své náklady a ve volném čase) provést vlastní místní šetření, vyžádat si data z Nálezové databáze ochrany přírody, analyzovat projektovou dokumentaci a navrhnout ve stavebním řízení přiměřená opatření, která nebyl schopen navrhnout orgán ochrany přírody, po účinnosti nového zákona nebudeme moci udělat už ani to.

Jak jednotliví poslanci hlasovali si můžete prohlédnout zde. Obzvlášť hlasování KDU-ČSL nás nemile překvapuje. Všech 117 souhlasících poslanců tak nese společnou odpovědnost za vykácené historické aleje, kterým budou přesekány kořeny (protože stavební úřad nebyl schopen stanovit ochranné pásmo), netopýry s mláďaty zateplené v panelácích (protože stavební úřad neomezil dobu provádění prací) a další desítky případů, kterých jsme byli svědky. Podle novely stavebního zákona jim totiž už nebude mít kdo zabránit.

Možná nechtěným důsledkem novely je také to, že se spolky nebudou moci účastnit řízení podle lesního zákona. Lze tak očekávat lesní hospodářské plány s rozsáhlou a bezohlednou těžbou dřeva, nezalesňování holin a podobné postupy, které jsme už zažili. Novela stavebního zákona nás bohužel ve vztahu společnosti k přírodě vrací daleko před revoluci.

 

Pár slov ke změně stavebního zákona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek