Informace ke kácení 68 stromů v ul. Školní a Vojnovičova v Ústí nad Labem

Na základě opakovaných dotazů budeme v tomto článku postupně zveřejňovat veškeré nám dostupné informace ke kácení v ulicích Školní a Vojnovičova, které má proběhnout za účelem výstavby parkoviště.

Především je nutné říci, že po změně stavebního zákona se spolky nemohou účastnit řízení, takže nemáme jak kácení zastavit ani se o něm dozvědět, zároveň vedení města s občany nekomunikuje a kácení jim oznámilo na poslední chvíli.

Podařilo se nám získat závazné stanovisko, které vydal odbor životního prostředí ke kácení větších stromů:

Vyžádali jsme si stavební povolení, které bychom měli dostat v zákonné lhůtě 15 dnů.

Část kácení byla v současnosti zakázána předběžným opatřením, jak uvedla ČIŽP pro Český rozhlas. Předběžné opatření bychom měli mít brzy k dispozici.

Doporučujeme místním obrátit se na investora stavby, kterým je město, tedy konkrétně náměstka pro investice Pavla Tošovského z ODS (pavel.tosovsky@mag-ul.cz) a primátora města Petra Nedvědického z ANO (primator@mag-ul.cz). Pro koordinaci můžete kontaktovat Petra Zahrádku ze spolku Ústím na kole (zahrad.petr@gmail.com). Dle vyjádření města je kácení v současnosti pozastaveno.

V záměru vidíme zejména tyto problémy:

  • nulová komunikace s místními, jak při přípravě investice (zjištění potřeb), tak po vytvoření projektu (představení záměru),
  • neřešení výskytu zvláště chráněného sýčka, kácením by zanikl jeho biotop a přinejhorším by mohlo dojít i k usmrcení jedinců,
  • rozšíření počtu parkovacích míst by bylo možné i při kácení menšího počtu stromů,
  • ačkoliv jde o zónu s rychlostí 30 km/hod., nestane se ulice obousměrně průjezdná pro kola (důvod angažmá spolku Ústím na kole).
Informace ke kácení 68 stromů v ul. Školní a Vojnovičova v Ústí nad Labem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek