Závlaha fotbalového hřiště v Liběšicích proběhne bez zbytečných škod na životním prostředí

Obec Liběšice požádala o povolení odběru vody v množství 2700 m3/rok z Koželužského rybníka za účelem závlahy fotbalového hřiště. Takový záměr by mohl mít pro životní prostředí závažné následky, protože mezi rybníkem a fotbalovým hřištěm se nachází mokřady, které by mohly být pohybem zařízení pro odběr vody poškozeny, nebo v případě nadměrného odběru zcela vysušeny. Dalším problémem je samotný odběr, při kterém by mohli být usmrcováni například pulci a další vývojová stádia živočichů.

Tyto obavy jsme vyjádřili ve správním řízení a Městský úřad v Litoměřicích začlenil námi navrhované podmínky do vydaného povolení. Zejména bude muset být při odběru použit sací koš, což omezí nasávání živočichů, a pozemky s mokřady nebudou při odběru vody vůbec využívány. Díky tomu byly výrazně omezeny škody na životním prostředí, které by závlaha fotbalového hřiště mohla způsobit.

Tento příklad ukazuje, jak snadno by mohla probíhat ochrana přírody v celém kraji. Náklady pro obec Liběšice jsou zanedbatelné (desítky korun za sací koš a vedení hadic oklikou mimo mokřad), ale dopady těchto drobných změn jsou značné. Zároveň nebylo potřeba podávat odvolání a žaloby nebo pořizovat nákladné znalecké posudky. Pokud by stejně rozumně postupovaly i ostatní orgány ochrany přírody, vypadal by Ústecký kraj úplně jinak.

Rozhodnutí Městského úřadu v Litoměřicích naleznete zde.

Závlaha fotbalového hřiště v Liběšicích proběhne bez zbytečných škod na životním prostředí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek