O kácení u trati v Dolních Habarticích rozhodne dohodovací řízení

Správa železniční dopravní cesty oznámila záměr pokácet 20 stromů u železniční trati v Dolních Habarticích. Agentura ochrany přírody a krajiny provedla obratem šetření, a došla k závěru, že stromy jsou v dobrém zdravotním stavu, nemají žádné anomálie a nebyly zjištěny žádné závažné defekty ani poškození, které by měly negativní vliv na stabilitu. Tyto závěry byly potvrzeny i znaleckým posudkem. Z tohoto důvodu vydala Agentura předběžné opatření, kterým kácení zakázala.

Následně se konalo místní šetření, kterého se kromě nás, SŽDC a Agentury účastnil i Drážní úřad, starosta obce a majitel stromů. Při místním šetření se potvrdily předchozí závěry Agentury o tom, že stromy jsou zcela zdravé a jejich kácení by bylo nesmyslné. S kácením nesouhlasil ani majitel pozemku, na kterém stromy stojí. Bohužel, zástupce Drážního úřadu uvedl, že podle něj jsou nebezpečné všechny stromy u trati, a v tomto duchu sepsal i závazné stanovisko.

Drážní úřad se vůbec nezabýval znaleckým posudkem ani odbornými argumenty Agentury. Dle současného zákona o ochraně přírody a krajiny má bohužel Drážní úřad při kácení u trati poslední slovo a této pravomoci zneužívá k plošnému kácení. V tomto případě je postup Drážního úřadu o to horší, že zdravé stromy zpevňují svah, a v případě jejich pokácení by hrozil sesuv půdy na trať.

Agentura proto se závazným stanoviskem Drážního úřadu nesouhlasila a předložila spor k dohodovacímu řízení mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem dopravy. V případě, že mezi ministerstvy nedojde k dohodě, musí být dle správního řádu spor bez zbytečného odkladu předložen k řešení vládě.

O kácení u trati v Dolních Habarticích rozhodne dohodovací řízení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek