Skládka v Havrani nebude, MŽP zamítlo odvolání investora

Bývalá pískovna v Havrani je cenným biotopem zvláště chráněných druhů živočichů, nachází se zde mimo jiné silně ohrožené druhy ješterka obecná, slepýš křehký, pěnice vlašská, a ohrožení čmeláci, svižík polní a ťuhýk obecný. Část z nich (ještěrka obecná, pěnice vlašská a ťuhýk obecný) jsou navíc evropsky významné druhy, které mají vyšší stupeň ochrany.

Místní podnikatel Jan Rajter hodlal provést „rekultivaci“ bývalé pískovny zasypáním celého prostoru inertním odpadem. O tom, že se svým bizarním plánem neuspěl, jsme již informovali. Krajský úřad neuvěřil argumentaci podnikatele, že „opuštěná těžebna štěrkopísku představuje významné riziko pro veřejné zdraví a bezpečnost osob“, protože je v těsném sousedství obce už několik desítek let bez jakýchkoli problémů. Krajský úřad navíc upozornil, že vstup do bývalé pískovny není žádnými platnými právními předpisy vyloučen, a proto není ve veřejném zájmu bránit veřejnosti ve využívání tohoto prostoru.

Kromě bizarního záměru je ale pozoruhodné i to, že podnikatel už jednou výjimku od Krajského úřadu pro totožný záměr obdržel. Cennost lokality se v mezidobí nezměnila, jediným rozdílem je, že nového řízení se účastnily spolky. Zatímco na zastupitelstvu kritizovaly záměr desítky lidí, v řízení, kde se o záměru skutečně rozhoduje, se neúčastnil žádný z nich.

Podnikatel vcelku logicky nesouhlasil s tím, že Krajský úřad je schopen posoudit stejnou žádost zcela opačným způsobem, a proti zamítavému rozhodnutí podal odvolání, ke kterému se (kupodivu) připojila i obec Havraň. Ministerstvo životního prostředí se ale postavilo na stranu ochrany přírody a odvolání zamítlo. Bývalá pískovna v Havrani tak nadále zůstane cenným biotopem zvláště chráněných druhů živočichů.

Skládka v Havrani nebude, MŽP zamítlo odvolání investora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek