Výjimka pro vodní elektrárnu Písty-Hostěnice opět zrušena

Společnost KM-PRONA, a. s., již řadu let usiluje o získání výjimek pro stavbu vodní elektrárny na jezu Hostěnice na řece Ohři. Proti tomuto záměru jsou nejen místní spolky a města, ale i Český rybářský svaz.

Městys Brozany nad Ohří argumentuje hlukem, město Budyně nad Ohří rozporem s územním plánem, spolky odvodněním přírodní rezervace Pístecký les, nedostatečným biologickým hodnocením a řadou chyb v projektu.

Ministerstvo životního prostředí v nejnovějším rozhodnutí konstatovalo, že biologický průzkum zpracovaný Mgr. Vladimírem Melicharem je naprosto nedostatečný, neboť se zabývá situací v nadjezí, nikoliv na samotném jezu a v podjezí, kde se však nachází nejvýznamnější negativní vlivy zamýšlené vodní elektrárny. Žadatelem předložené hodnocení je dokonce dle Ministerstva možno označit za účelové. Ministerstvo také zkritizovalo způsob, jakým Krajský úřad posuzoval splnění zákonných podmínek pro povolení výjimky a jak formuloval jednotlivé podmínky svého rozhodnutí.

Řízení se tak vrací na samotný začátek a investor bude muset zpracovat přinejmenším nové biologické hodnocení a přepracovat projektovou dokumentaci.

Výjimka pro vodní elektrárnu Písty-Hostěnice opět zrušena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek