Za odumření 18 javorů je zodpovědný Magistrát města Ústí nad Labem

Správu veřejné zeleně v Ústí nad Labem kritizujeme dlouhodobě. Ať už jde o zimní solení komunikací bez ohledu na aleje, nedostatečnou péči o stromy, nebo například výsadby nevhodných druhů – nakonec tím trpí nejvíce příroda a také veřejný rozpočet, ze kterého jdou ročně miliony na nápravu předchozích chyb.

Aktuálním příkladem, ve kterém se spojují dokonce všechny vyjmenované chyby, je odumření náhradní výsadby 18 javorů, které byly vysázeny teprve na podzim roku 2017 v ulici Klíšská.

Fytopatologický posudek konstatuje, že stromy jsou infikované, nicméně zároveň uvádí: „Zjištěný organismus je nebezpečný, ale oportunní patogen, to znamená, že pro rozvoj poškození je obvykle potřeba nějaký další podmiňující faktor. Pokud by byly výsadba i dosadba v dobrém zdravotním stavu a zajištěna adekvátní péče o ně, k poškození tohoto rozsahu nemohlo s největší pravděpodobností dojít“.

Na otázku, proč byly stromy napadeny, odpovídá posudek zcela jasně: „Příčin podmiňujících poškození je více – hlavními jsou nevhodně zvolený druh dosadby, lokálně působící vliv zasolení, konkurence a s největší pravděpodobností nedostatečná péče ve vegetační sezóně 2018 a podcenění stresu ze strany nedostatku vody“.

Jinými slovy, pokud by Magistrát zvolil jiný druh dřeviny, nesypal sůl přímo ke stromům, v létě stromy zaléval a občas provedl prořez, nebylo by nyní nutné čerstvě vysazené stromy kácet a opět vysazovat nové, které časem může potkat stejný osud.

Na toto téma jsme se před několika měsíci sešli s radním Tomášem Kirbsem, pod kterého spadá agenda životního prostředí. Přislíbil nám, že si o problémech zjistí více informací, bohužel k žádnému vývoji nedošlo a nepřislíbil nám ani navýšení rozpočtu na péči o dřeviny či prosazení již existujících koncepcí péče, které by byly prvním krokem k nápravě současného stavu.

Nezbývá nám tedy, než současnou situaci dále sledovat a snažit se o systémovou změnu. To půjde bohužel obtížně, protože problémy jsou všudypřítomné – stačí si třeba prohlédnout alej přímo za hlavním vlakovým nádražím, kde se do kmenů zařezávají pásky, které se nikdo od výsadby neobtěžoval odstranit…

Celé znění posudku naleznete zde.

Za odumření 18 javorů je zodpovědný Magistrát města Ústí nad Labem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek