Vyjádření k článku v Ústeckém deníku o sérii odvolání

V Ústeckém deníku dne 20. 6. 2017 vyšel článek „Spolek Ústecké šrouby napadl desítky stavebních povolení“, ke kterému cítíme za potřebné poskytnout kontext.

Magistrát města Ústí nad Labem dlouhodobě vědomě v rozporu se zákonem odmítá vyrozumívat spolky o zahájených řízeních, což má tragické důsledky, ať už jde o zateplení silně ohroženého netopýra hvízdavého v panelovém domě, vykácení celé aleje ve Skoroticích nebo stavbu zbytečného obchodního centra na cenném biotopu na dohled od prázdného OC Všebořice.

Spolkům dává ohledně jejich práva na účast v řízení za pravdu i Krajský soud v Ústí nad Labem. Například v rozsudku ze dne 27. 1. 2016, č. j. 15 A 96/2014, konstatoval: „Žalovaný tak pochybil, když nesprávnou interpretací ust. § 85 stavebního zákona v návaznosti na § 93 odst. 3 stavebního zákona dospěl k závěru, že žalobce není účastníkem předmětného řízení, v důsledku čehož ve svém rozhodnutí zcela pominul otázku, zda v daném případě nejsou při řízení dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny chráněné zákonem o ochraně přírody a krajiny, které žalobce hájí, ačkoli je povinností správního orgánu, jehož rozhodnutím dochází k vyloučení účasti občanského sdružení ve správním řízení vždy konkrétně zjistit a v odůvodnění svého rozhodnutí popsat, proč se správní řízení netýká zájmů, které občanské sdružení hájí.“ Na tento rozsudek reagoval správní orgán roční nečinností, po zásahu Ministerstva pro místní rozvoj opětovně rozhodl, že spolek není účastníkem řízení. Toto opětovné rozhodnutí je projednáváno soudem pod sp. zn. 15 A 208/2016-24.

Ačkoliv soud postup Magistrátu řeší (kromě výše uvedeného třeba pod sp. zn. 15 A 167/2016 a 15 A 125/2017), řízení trvají roky a Magistrát závěry soudu nerespektuje. Naší jedinou možností je tak napadat vydaná rozhodnutí jako opominutí účastníci.

Všechna odvolání byla podána v řízeních, kde byly stavbou ohroženy zvláště chráněné druhy. V článku Ústeckého deníku je citován „otec rodiny“ z Habrovic, který si stěžuje, že bychom se měli navážet do firem, nikoliv do staveb rodinných domů.

Počátky kauzy Habrovického koupaliště popsal spolek Stop tunelům na svých stránkách. Spekulanti nechali koupaliště zchátrat a nyní místo něj staví přímo na břehu rybníka soukromé vily. Bez ohledu na obojživelníky, kteří na předmětných pozemcích žili, bez ohledu na rušení ptáků na rybníku, bez ohledu na nelegální znečišťování rybníku stavebním materiálem, bez ohledu na poškozování stromů a zničení estetiky celé lokality, která je mimochodem registrována jako významný krajinný prvek. Právě vily u Habrovického rybníka jsou příkladem bezohledného a nepoctivého jednání, které nehodláme tolerovat.

I tak ovšem většina podaných odvolání cílila na větší stavební projekty. Běžní stavebníci, kteří nemají potřebu v řízení falšovat vyjádření ornitologů či uplácet biologické hodnotitele, se s námi do střetu nikdy nedostanou.

 

Vyjádření k článku v Ústeckém deníku o sérii odvolání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek