Nejhorší rozhodnutí roku 2017: kácení 111 stromů na 4 stranách

Mnohokrát jsme si na tomto webu stěžovali na špatný výkon státní správy v oblasti ochrany přírody, například když jsme psali o novele stavebního zákona. Některá rozhodnutí jsou špatná, nad některými vyloženě zůstává rozum stát. Všechny letošní výtvory orgánů ochrany přírody ovšem vysoce překonal Městský úřad Bílina.

Z formálního pohledu není jeho rozhodnutí tak špatné – obsahuje předmět řízení, výrok, odůvodnění a poučení, dokonce v něm nalezneme i zárodek správní úvahy o estetické a funkční hodnotě. Problémem rozhodnutí je, že se vztahuje na 111 stromů a jejich kácení zdůvodňuje na pouhých 4 stranách. Jde o jeden z mála případů, kdy lze podle délky posoudit kvalitu rozhodnutí – na 4 stránky veškeré formální náležitosti a přesvědčivou úvahu o estetickém a funkčním významu stromů, možnosti přítomnosti zvláště chráněných druhů živočichů, adekvátnosti náhradní výsadby a zdůvodnění jejího druhového určení vměstnat prostě nejde, což je nejspíše důvod, proč se o to Městský úřad Bílina ani nesnažil.

Nemá cenu zde vypisovat, co všechno je na rozhodnutí špatně. Poznamenáme jen, že doba, kdy šlo s takovouto lehkostí rozhodovat o ničení životního prostředí v Ústeckém kraji, skončila před 28 lety. Proti rozhodnutí jsme podali odvolání, o dalším vývoji kauzy budeme informovat.

Rozhodnutí Městského úřadu Bílina naleznete zde.

 

Nejhorší rozhodnutí roku 2017: kácení 111 stromů na 4 stranách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek