Jírovec u ústecké knihovny se kácet nebude

Před více než rokem podala Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem žádost o povolení kácení jírovce maďalu s obvodem kmene 350 cm, který roste v blízkosti knihovny.

Knihovna opírala svoji žádost o posouzení stavu stromu, které vypracovala Ing. Anna Grünerová ze společnosti GRÜNER, s. r. o. V tomto posouzení bylo uvedeno, že strom je nebezpečný pro své okolí, zdravotní stav stromu je nezvratný a zlepšení stability nelze zajistit.

Na základě znaleckého posudku Agentury ochrany přírody a krajiny byla žádost o povolení kácení zamítnuta. AOPK sice vyhodnotila zdravotní stav jako zhoršený, ale konstatovala, že v kmeni nedochází k hnilobným procesům a je možno provést bezpečnostní řez a instalaci dynamické vazby pro zvýšení stability stromu. Na základě metodiky AOPK byla hodnota stromu vyčíslena na více než půl milionu korun.

Knihovna proti tomuto rozhodnutí podala prostřednictvím advokáta odvolání. Advokát se ani řádně neseznámil se spisem, jedním z bodů odvolání bylo například to, že Magistrát města Ústí nad Labem v řízení ustanovil znalce, který byl navrhnut jedním z účastníků řízení. Ve skutečnosti se nic takového nestalo, Magistrát ustanovil znalcem AOPK, aniž by to kterýkoliv z účastníků navrhoval. Další body odvolání pouze obecně zpochybňovaly závěry rozhodnutí Magistrátu.

V odvolacím řízení byl zadán další znalecký posudek, v rámci něhož byla provedena tahová zkouška, která prokázala, že stabilita stromu je ve všech parametrech dostatečná. Stejně jako v posudku AOPK bylo doporučeno provést zdravotní řez a založit dynamickou vazbu. Na základě tohoto posudku bylo odvolání zamítnuto.

Do budoucna doporučujeme místo plýtvání prostředků na zastoupení advokátem ve správním řízení či zpracovávání nekvalitních posouzení odborně nezpůsobilými osobami raději uhradit řádný znalecký posudek, který vyhodnotí stav stromu a navrhne stabilizační opatření. V důsledku postupu knihovny byly veřejné prostředky plýtvány na zhruba sto hodin práce znalců, úředníků a advokáta, které mohly být účelně vynaloženy jinde. Doufáme, že se knihovna alespoň bude řídit doporučeními ke zlepšení zdravotního stavu stromu, která jsou uvedena v obou znaleckých posudcích.

Rozhodnutí Magistrátu města Ústí nad Labem naleznete zde.
Rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje naleznete zde.

 

Jírovec u ústecké knihovny se kácet nebude

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přesunout se na začátek